ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΩΜΟΥ

Η άρθρωση του ώμου είναι εκείνη με το μεγαλύτερο εύρος κινήσεων στο ανθρώπινο σώμα. Η δυνατότητα πολλαπλών κινήσεων που παρέχει λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας της  την καθιστούν εξ ορισμού ασταθή και καθιστά τον ώμο ως την άρθρωση με το υψηλότερο ποσοστό εξαρθρημάτων στο σώμα.

Η έξοδος του βραχιονίου από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης, με συνέπεια την ταυτόχρονη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και των σταθεροποιητικών συνδέσμων περιγράφεται συχνότερα από τους ασθενείς  με τη φράση «μου βγήκε ο ώμος».

Συνήθως το εξάρθρημα ώμου είναι πρόσθιο, δηλαδή με κατεύθυνση προς τα εμπρός, ωστόσο σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οπίσθιο.

Πώς προκαλείται το εξάρθρημα;

Συνήθως το τραυματικό εξάρθρημα είναι αποτέλεσμα άσκησης μεγάλης βίας στην περιοχή του ώμου. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, ενός τροχαίου, ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σε τραυματισμό που οφείλεται σε κάποια επιληπτική κρίση του ασθενούς ή σε ηλεκτροπληξία.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασθενών που μπορούν να υποστούν εξάρθρημα πιο εύκολα και πολύ πιο συχνά. Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας ώμου. Ασθενείς που έχουν υποστεί εξάρθρημα σε νεαρή σχετικά ηλικία παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν δεύτερο εξάρθρημα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κλινική εικόνα

  • Οξύς πόνος στην περιοχή
  • Παραμόρφωση του ώμου
  • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης
  • Οίδημα ή μώλωπες στην περιοχή
  • Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία γύρω από την άρθρωση

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ανάταξη του ώμου κρίνεται απαραίτητη αμέσως μετά το εξάρθρημα. Ο ορθοπεδικός που θα πραγματοποιήσει την ανάταξη μπορεί να ζητήσει μία απλή ακτινογραφία, ώστε να εξετάσει την πιθανότητα κατάγματος στην περιοχή. Σε αρκετές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο αξονική ή μαγνητική τομογραφία για αξιολόγηση του βαθμού της κάκωσης.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια περίοδος ακινητοποίησης, με ταυτόχρονη ανάρτηση του άκρου. Μόλις παρέλθει η περίοδος της ακινητοποίησης συστήνονται από τον ορθοπεδικό φυσικοθεραπείες και ειδικές ασκήσεις για ομαλή ένταξη του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις και  ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα ή εάν συνυπάρχει κάταγμα, υπάρχει η πιθανότητα ανάταξης με αναισθησία ή σπανιότερα και ανοικτής ανάταξης.

Σε περίπτωση υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος ή σε ασθενείς με αστάθεια του ώμου,η λύση είναι συνήθως τελικά χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά μέσω πολύ μικρών τομών. Είναι μία αρκετά εξειδικευμένη επέμβαση και πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις ώμου.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά συνήθως τις 2 ώρες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα. Στη συνέχεια ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις καθημερινές ασχολίες του και στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Εάν έχετε υποστεί κάποιο εξάρθρημα ώμου ή πάσχετε από κάποιας μορφής αστάθεια  κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Νικόλαο Τζινιέρη για άμεση ανάταξη και αντιμετώπιση της κατάστασης.