ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ;
“Πονάει η μέση μου!” Όλοι το έχουμε πει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όσο επώδυνο και να είναι, η ακριβής αιτία είναι συχνά δύσκολο να αναγνωριστεί. Στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν τον πόνο, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των μαλακών ιστών, των συνδέσμων, των αρθρικών θυλάκων και χόνδρων, των δίσκων και των νεύρων. Μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η άσκηση, η άρση βαρών και ο αθλητισμός,, αυτές οι δομές μπορεί να τραυματιστούν, να διαταθούν ή ακόμα και να εξαρθρωθούν. Ενίοτε, μικρές κήλες που μπορεί να δημιουργηθούν στο εξωτερικό στρώμα ενός σπονδυλικού δίσκου, μπορεί να προκαλέσουν ισχυρό πόνο.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν πόνο από έναν μη φυσιολογικό δίσκο,ο οποίος μπορεί να εκφυλιστεί ή ακόμα και να δημιουργεί κήλη. Ακόμα και αν η ίδια η βλάβη του ιστού θεωρείται ήσσονος σημασίας-και πολύ πιθανό να διορθωθεί από μόνη της- η ένταση του πόνου μπορεί να είναι δριμεία.
Συχνά συμβαίνει μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία συμβάλλει στην εμπειρία πόνου του ατόμου. Στο σώμα μας, υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται αντιδρώντας στον ερεθισμό των ιστών ή σε έναν τραυματισμό. Αυτές οι ουσίες “διεγείρουν” τις περιβάλλουσες ίνες του νεύρου που ευθύνονται για την αίσθηση του πόνου, με κατάληξη το άτομο να νιώθει πόνο. Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες, πυροδοτούν την διαδικασία της φλεγμονής ή του οιδήματος τα οποία επίσης συμβάλλουν στον πόνο. Οι χημικές ουσίες που συνδέονται με αυτήν την φλεγμονώδη διαδικασία, στέλνουν περισσότερα σήματα τα οποία διαιωνίζουν την διαδικασία του οιδήματος. Η φλεγμονή η οποία προέρχεται από αυτόν τον κύκλο γεγονότων, μπορεί να εμμένει από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες.
ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΤΥΠΙΚΑ ΕΝΑ ΕΠΕΙΔΟΔΙΟ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ;
Άσχετα με το πόσο χρόνο διαρκεί, ο πόνος στην μέση δεν είναι αστείο όταν συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον τον οποίο αγαπάτε. Δυστυχώς, η διάρκεια και η οξύτητα ενός επεισοδίου δεν μπορεί να προβλεφθεί με βάση το επεισόδιο, το μέρος όπου εντοπίζεται ο πόνος ή την αρχική οξύτητά του. Υπάρχουν τρείς γενικές κατηγορίες πόνου, ο οξύς, ο χρόνιος και ο οξύς επαναλαμβανόμενος.
Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμα και εάν η ακριβής αιτία του πόνου δεν μπορεί να διευκρινιστεί, συνήθως ο οξύς πόνος υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα ή και λιγότερο, καθώς ο ερεθισμένος ιστός της μέσης θεραπεύεται. Γενικά, περίπου το 80% των επεισοδίων του πρωτοεμφανιζόμενου πόνου στην μέση, περνά σε περίπου έξι εβδομάδες.
Ο χρόνιος πόνος γενικά περιγράφεται ως πόνος ο οποίος διαρκεί μήνες κάθε φορά και είναι συχνά συνδεδεμένος με βλάβη ή τραυματισμό των ιστών και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας παθολογίας της σπονδυλικής στήλης ή άλλων συγγενών παραγόντων όπως μυϊκή αδυναμία, σωματικό βάρος και στρεσογόνων παραγόντων της καθημερινότητας.
Ο επαναλαμβανόμενος οξύς πόνος είναι διακοπτόμενος- φεύγει κι έρχεται ή αναζωπυρώνεται από καιρό σε καιρό.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ;
Το 1/3 των αθενών του δυτικού κόσμου βασίζεται σε σκευάσματα τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία,όπως η ακεταμινοφαίνη,μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αναλγητικά για να μειώσουν το οίδημα και τον πόνο που συνδέεται με τον πόνο στην μέση. Αυτού του είδους τα φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν τα συμπτώματα και να παρέχουν ανακούφιση.
Τα μυοχαλαρωτικά είναι φάρμακα τα οποία δεν χαλαρώνουν τους σκελετικούς μύες. Αυτό που κάνουν αυτά τα φάρμακα είναι να ηρεμούν ή να ναρκώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι επίσης χρήσιμα στο να κάνουν ευκολότερο τον ύπνο για τον ασθενή, μειώνοντας την συναισθηματική ή μυϊκή ένταση που συνδέεται με τον πόνο στην μέση. Τα ναρκωτικά ή τα οπιοειδή είναι δυνατά αναλγητικά και βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του οξέως πόνου στη μέση. Λόγω του ότι αυτά τα φάρμακα είναι ηρεμιστικά, χρησιμεύουν επίσης ως ρυθμιστές ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο με συνταγή ιατρού.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΠΛΩΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΩ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΩ ΠΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ;
Στην πραγματικότητα, η καλύτερη συμβουλή για την θεραπεία του οξέος πόνου στη μέση είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να είστε όσο πιο ενεργοί μπορείτε να αντέξετε. Το να συνεχίσετε να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό και η φυσική ροπή μπορεί να είναι να μείνετε στον καναπέ και να αποφύγετε την δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά,η δραστηριότητα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ροή αίματος και θρεπτικών ουσιών στην πάσχουσα περιοχή, αναστέλλοντας την φλεγμονή και μειώνοντας την ένταση στους μύες.
Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από πόνο στη μέση μπορούν να εκτελέσουν τις συνήθεις αλλά περισσότερο ελεγχόμενες καρδιοαγγειακές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το περπάτημα παρά τον πόνο που νιώθουν και συχνά το αποτέλεσμα τους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Περισσότερο ζωηρές ή μη ελεγχόμενες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το σήκωμα βαρέων αντικειμένων, ή τα ανταγωνιστικά σπορ, τα οποία απαιτούν επαφή, δεν συνιστώνται όταν ο πόνος είναι δυνατός. Θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν επιστρέψετε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΡΥΟ Ή ΖΕΣΤΗ ΟΤΑΝ ΠΟΝΑ Η ΜΕΣΗ ΜΟΥ;
Αυτή είναι πιθανότατα η πιο συχνή ερώτηση που αφορά στην θεραπεία του πόνου της μέσης. Τόσο το κρύο όσο και η ζέστη μπορεί να βοηθήσουν να ανακουφιστεί ο πόνος αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς να τα χρησιμοποιήσει.
Το κρύο μειώνει την φλεγμονή ή το οίδημα μειώνοντας την ροή του αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία λόγω αγγειοσύσπασης. Τοποθετώντας μια παγοκύστη στην περιοχή μέσα σε 48 ώρες αφότου ξεκινήσει ο πόνος, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανακούφισή του. Τοποθετήστε μια παγοκύστη στην πάσχουσα περιοχή για έως 20 λεπτά κάθε δυο ώρες αλλά φροντίστε να προστατεύσετε το δέρμα σας από κρυοπαγήματα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σεντόνι ή μια πετσέτα.
Η τοπική εφαρμογή ζέστης ή κρύου μπορεί προσωρινά να μειώσει τον πόνο στη μέση ενώ η ζέστη μπορεί να διευκολύνει το τέντωμα(stretching). Η ζέστη βοηθά επίσης στο να καταπραϋνθούν οι πάσχοντες μύες της μέσης, ειδικά αφότου έχουν περάσει οι αρχικές 48 ώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε “στεγνή” ζέστη όπως για παράδειγμα μια ηλεκτρική θερμοφόρα είτε “υγρή” ζέστη όπως ένα ζεστό μπάνιο ή ζεστές πετσέτες.
Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς παρ’ όλα αυτά ότι, το κρύο και η ζέστη δεν επιταχύνουν απαραίτητα μια μακροπρόθεσμη ανάρρωση.
ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΖΥΓΙΖΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΜΟΥ;
Η προσωπική σας υγεία θα συνεισφέρει στην συνολική υγεία της σπονδυλικής σας στήλης και η ρύθμιση του βάρους σας είναι μια σημαντική συνιστώσα για να διατηρήσετε μια υγιή μέση. Διατηρώντας επιπλέον βάρος ειδικά στην κοιλιά ή το στομάχι, αλλάζει ολόκληρο το κέντρο βάρους σας προς τα εμπρός και θέτει επιπλέον περιττή πίεση στους μύες της μέσης και στους περιβάλλοντες ιστούς. Συνιστούμε να διατηρείστε εντός 4,5 κιλών του ιδανικού σας βάρους για να αποφύγετε να νιώσετε πόνο στη μέση ή άλλα σχετικά θέματα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να είναι κανείς πολύ αδύνατος. Η ακραία αδυναμία μπορεί να συνοδεύεται από χαμηλή οστική μάζα, θέτοντάς το άτομο σε κίνδυνο να πάθει οστεοπόρωση. Η καλύτερη συμβουλή είναι να έχει κανείς μια καλά ισορροπημένη διατροφή σε μεσαίες ποσότητες και να ασκείται τακτικά για να κρατάει το βάρος του υπό έλεγχο.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;
Η άσκηση είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες που θα προτείνει ο γιατρός σας για να μειώσετε τον πόνο στη μέση. Η συνήθης ενδυνάμωση (ενδυνάμωση του κορμού και αντίσταση ή προπόνηση με βάρη), τεντώματα/stretching και αεροβική άσκηση (3-5 φορές την εβδομάδα) θα βελτιώσουν την συνολική σας υγεία και θα μειώσουν περαιτέρω το ενδεχόμενο τραυματισμού στη μέση.
Πολλοί γιατροί και ειδικοί παρέχουν στους ασθενείς τους κατάλληλες τεχνικές εκγύμνασης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να αποτρέψουν περαιτέρω επεισόδια πόνου στη μέση. Όταν γυμνάζεστε, ακολουθείστε αυτούς τους απλούς κανόνες:
- Να ασκείστε με αργό ρυθμό
- Ξεκινήστε με 5 επαναλήψεις για κάθε άσκηση και επαναλάβετε έως και 10 φορές
- Να θυμάστε πάντα να ξεκινάτε και να τελειώνετε την εκγύμνασή σας με τεντώματα/stretching
ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΥΧΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;
Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι, όταν κοιμούνται ανάσκελα, προσθέτουν 25 κιλά πίεσης στην σπονδυλική τους στήλη – αλλά βάζοντας απλά ένα ή δύο μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά τους, μειώνουν αυτή την πίεση στο μισό. Ξαπλώνοντας στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα μειώνει επίσης την πίεση χαμηλά στην μέση.
Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία για την επιλογή ενός στρώματος. Τα στρώματα και τα τελάρα με ελατήρια συνεργάζονται για να προσφέρουν στήριξη στο σώμα σας όσο κοιμάστε. Μπορείτε να βρείτε στρώματα που ποικίλλουν σε βαθμό σκληρότητας, επιλογές ελατηρίων κλπ. Δεν υπάρχει ένα είδος στρώματος που κάνει στον καθένα και αυτό σίγουρα δεν είναι πάντα το πιο ακριβό.. Προτείνουμε να δοκιμάσετε αρκετά στο κατάστημα πριν καταλήξετε ποιο θα αγοράσετε,ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι άνετο και ότι δεν σας προκαλεί πόνο.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΝΑ ΒΛΑΨΩ ΤΗ ΜΕΣΗ ΜΟΥ;
Σαν παιδί, είναι πιθανό να ακούσατε έναν γονέα ή τον δάσκαλό σας να λέει “Στάσου ίσια!”. Όσο απλό και να ακούγεται, το να διατηρήσει κανείς σωστή στάση σώματος είναι ένας σημαντικός τρόπος να διατηρήσει τις πολύπλοκες δομές της μέσης και της σπονδυλικής στήλης υγιείς και βοηθά επίσης να μειωθούν οι επιπτώσεις και τα επίπεδα του πόνου στη μέση και στον αυχένα. Το να μην διατηρεί κανείς σωστή στάση σώματος και κατάλληλη στήριξη της μέσης μπορεί να προσθέσει πίεση στους μύες της σπονδυλικής στήλης. Σε βάθος χρόνου, η πίεση της κακής στάσης σώματος μπορεί να αλλάξει τα ανατομικά χαρακτηριστικά της σπονδυλικής στήλης, όπως περιορισμό των αιμοφόρων αγγείων και νεύρων,καθώς επίσης και σε προβλήματα τα οποία εμπλέκουν μύες, δίσκους και αρθρώσεις. Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά σε πόνους στην μέση και τον αυχένα.
Ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες για να αποφύγετε να βλάψετε την μέση σας καθώς εκτελείτε αυτές τις συνηθισμένες δραστηριότητες:
- Όταν στέκεστε. Κρατήστε ένα πόδι μπροστά με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα -έτσι μειώνεται η πίεση χαμηλά στη μέση σας.
- Όταν κάθεστε. Καθίστε με τους γοφούς σας ελαφρώς ψηλότερα από τα γόνατά σας – έτσι μειώνονται τα τραβήγματα χαμηλά στην μέση σας.
- Όταν θέλετε να πιάσετε κάτι. Πατήστε επάνω σε ένα σκαμνί για να φθάσετε κάτι το οποίο βρίσκεται σε ύψος πέραν του ώμου σας.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΩ ΒΑΡΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΥΨΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΝΑ ΒΛΑΨΩ ΤΗ ΜΕΣΗ ΜΟΥ;
Το σήκωμα και το σκύψιμο ενοχοποιούνται συχνά όταν μιλάμε για πόνο στην μέση. Χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές όταν σηκώνουμε και όταν σκύβουμε μπορεί να μειωθεί η πίεση χαμηλά στην σπονδυλική στήλη και να περιορισθούν οι τραυματισμοί. Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές:
- Χρησιμοποιείστε τα πόδια σας – Όταν σκύβετε ή σηκώνεστε, βεβαιωθείτε ότι λυγίζετε τα γόνατά σας έτσι ώστε τα πόδια σας να βοηθήσουν να διανεμηθεί το βάρος εξίσου. Καθίστε στα γόνατα με το στέρνο σας να βγαίνει προς τα έξω και οι γλουτοί σας να προεξέχουν. Αυτή η στάση διατηρεί σε ουδέτερη και ασφαλή θέση το κατώτερο μέρος της μέσης σας.
- Κρατήστε το βάρος κοντά σας – Όταν σηκώνετε και μεταφέρετε ένα βαρύ αντικείμενο, κρατήστε το βάρος όσο πιο κοντά στο σώμα σας γίνεται.
- Ισορροπήστε το φορτίο σας – Δυο μικρότερα αντικείμενα (ένα στο κάθε χέρι) μπορεί να είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν απ’ ότι ένα μεγαλύτερο. Επίσης έτσι, μειώνεται η πίεση στην μία πλευρά του σώματος.
- Αποφύγετε να στρίβετε – Ένας βέβαιος τρόπος για να βλάψετε την μέση σας είναι στρίβοντας καθώς σηκώνετε ένα αντικείμενο κι αυτό γιατί τοποθετείται πολύ πίεση στις δομές χαμηλά στη μέση.
- Σπρώξτε αντί να τραβήξετε – Το σπρώξιμο με την πλάτη είναι πιο εύκολο από το τράβηγμα. Χρησιμοποιείστε τα χέρια και τα πόδια σας για να ξεκινήσετε το σπρώξιμο. Σε περίπτωση πουν θα πρέπει να μετακινήσετε ένα βαρύ αντικείμενο μην το κάνετε μόνοι. Βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει.
ΕΑΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ;
Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Οι θεραπείες για τους χρόνιους πόνους διαφέρουν βασιζόμενες στον τύπο και την πηγή του πόνου στη μέση. Σε περίπτωση που εντοπιστεί μια πηγή πόνου η οποία είναι θεραπεύσιμη, τότε η υποκείμενη θεραπεία μπορεί να αρχίσει. Όταν η υποκείμενη αιτία είτε δεν είναι συγκεκριμένα αναγνωρίσιμη είτε δεν είναι υπαγόμενη σε θεραπεία, τότε είναι τα συμπτώματα εκείνα τα οποία υπάγονται σε θεραπεία. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να μειωθεί ο πόνος, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να αυξηθεί η λειτουργικότητα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γενικές κατηγορίες προτεινόμενης θεραπείας για τον χρόνιο πόνο στην μέση. Περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ικανότητες αντιμετώπισης, διαδικασίες και εναλλακτικές φαρμακευτικές αγωγές. Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα πρέπει να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιέχει ένα συνδυασμό αυτών των εναλλακτικών ο οποίος θα απευθύνεται στις ανάγκες σας.
Στην πραγματικότητα το 90% της φροντίδας που προσφέρουν οι εξειδικευμένοι ιατροί σπονδυλικής στήλης, είναι μη χειρουργική. Έχει βρεθεί ότι μόνο το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από πόνο στη μέση χρειάζεται χειρουργείο.