Η ρήξη του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου μυός εντοπίζεται στην περιοχή του αγκώνα. Συνήθως οι ρήξεις συμβαίνουν ψηλότερα στον βραχίονα και πιο κεντρικά στον ώμο, γι’ αυτό και οι περιπτώσεις ρήξεων στον αγκώνα αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του συνόλου.
Ανατομία
Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας πολύ ισχυρός μυς, που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα, ανάμεσα στον ώμο και τον αγκώνα και συντελεί στις κινήσεις έκτασης και κάμψης του αντιβραχίου. Ο μακρός ή κεντρικός τένοντας συνδέει το δικέφαλο βραχιόνιο με τον ώμο και ο βραχύς ή περιφερικός με τον αγκώνα και συγκεκριμένο με το κερκιδικό όγκωμα.
Τι σημαίνει ρήξη του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου
Η ρήξη του τένοντα είναι μία κάκωση, η οποία με απλά λόγια περιγράφεται ως «σπάσιμο» του τένοντα και μπορεί να είναι ολική ή μερική. Στην περίπτωση του τένοντα του δικεφάλου του βραχιονίου, εννοούμε την κάκωση, που περιλαμβάνει το σχίσιμο του τένοντα, που συνδέει το δικέφαλο μυ με τον αγκώνα. Μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιας πολύ έντονης δραστηριότητας, κυρίως άρσης βάρους, λόγω άθλησης ή εξαιτίας κάποιας βαριάς χειρωνακτικής εργασίας.
Συμπτώματα
Τη στιγμή της ρήξης οι ασθενείς αναφέρουν ξαφνικό πόνο στον αγκώνα και έναν ήχο σαν κάτι να αποκολλάται, ο οποίος συνοδεύεται από την αντίστοιχη αίσθηση.
Μετά τη ρήξη ο πόνος παραμένει αμείωτος ενώ ξεκινάει να εμφανίζεται ένα οίδημα με μία μη φυσιολογική διόγκωση, η οποία ονομάζεται σημείο «Popeye»
‘Επεται συνήθως μείωση της δύναμης κάμψης του αγκώνα και αδυναμία υπτιασμού του αντιβραχίου.
Διάγνωση
Η χαρακτηριστική διόγκωση στην περιοχή, καθώς και η λεπτομερής λήψη ιστορικού καθιστά τη διάγνωση απλή για κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό. Ωστόσο η διάγνωση επιβεβαιώνεται με περεταίρω απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
Η θεραπευτική προσέγγιση της κάκωσης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και τα ιδιαίτερ
α χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή σε ασθενείς με προβλήματα υγείας, που απαγορεύουν τη χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και ακινητοποίηση. Ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί έπειτα από πλήρη ενημέρωση του ασθενούς πως η επιλογή αυτή δεν επιτρέπει την επαναφορά ολόκληρου του εύρους κίνησης και της ισχύος του άκρου.
Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μερικής ρήξης του τένοντα του δικεφάλου και περιλαμβάνει λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, εφαρμογή νάρθηκα στην περιοχή και συνεδρίες φυσικοθεραπείας.
Η πλήρης ρήξη του τένοντα αποτελεί απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης σε χειρωνάκτες και αθλητές, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του άκρου. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης να γίνει κατά το δυνατόν νωρίτερα. Σε περίπτωση καθυστέρησης δυσχεραίνεται η ανεύρεση του τένοντα και η καθήλωσή του στη φυσιολογική του θέση εξαιτίας των μετατραυματικών αλλοιώσεων της περιοχής και της ρίκνωσης του μυός. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται αναγκαστικά μόσχευμα προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό.
Σχετικά με την επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου έχει διάρκεια κατά μέσο όρο 75 – 90 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται καθήλωση του τένοντα στη φυσιολογική του θέση με οστικές άγκυρες, ή κουμπιά και ράμματα.
Μετεγχειρητική αποκατάσταση
Η ανάκτηση της πλήρους δύναμης του μυός έρχεται μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, της τάξης των 6 μηνών ή και περισσότερο. Μετά τους τρεις πρώτους μήνες ο ασθενής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει φυσιολογικά το χέρι του για όλες τις καθημερινές κινήσεις.
Ενημερωθείτε εκτενέστερα για τη ρήξη τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Νικόλαο Τζινιέρη.