Αρθροπλαστική ισχίου ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της ανατομικής άρθρωσης με μία νέα τεχνητή . Συνήθως γίνεται, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας και ολικής καταστροφής του ισχίου και αφού οποιαδήποτε άλλη θεραπεία έχει αποτύχει. Η διαδικασία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενή από τα ιδιαιτέρως επίπονα συμπτώματα ενός φθαρμένου ισχίου, καθώς και στη διευκόλυνση της κίνησης.
Η αρθροπλαστική ισχίου θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές στον τομέα της ορθοπαιδικής χειρουργικής. Οι βελτιώσεις στις χειρουργικές τεχνικές και στην τεχνολογία αντικατάστασης της εν λόγω άρθρωσης έχουν αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της επέμβασης, θεραπεύοντας πάνω από 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Ανατομία Ισχίου
Το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Σχηματίζεται από ένα τμήμα των οστών της λεκάνης, που ονομάζεται κοτύλη και τη μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού. Μαζί δημιουργούν έναν σχηματισμό, που συχνά παρομοιάζεται με μπάλα και υποδοχή, με την κοτύλη να αντιστοιχεί στην υποδοχή και το μηριαίο οστό στην μπάλα.
Οι οστικές επιφάνειες του μηριαίου οστού και της κοτύλης διαχωρίζονται με τον αρθρικό χόνδρο. Ο ρόλος είναι αυτού είναι να τις προστατεύει από τη μεταξύ τους τριβή, να απορροφά τους κραδασμούς και να επιτρέπει την ομαλή κίνηση των οστών.
Ένας λεπτός υμένας, που ονομάζεται αρθρική μεμβράνη περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Σε ένα υγιές ισχίο αυτή η μεμβράνη παράγει μία μικρή ποσότητα υγρού, η οποία βοηθά στην ολίσθηση των οστών εξαλείφοντας όλη τη μεταξύ τους τριβή.
Αίτια πόνου στο Ισχίο
Η συνηθέστερη ένδειξη παθολογίας στο ισχίο είναι ο πόνος και η δυσκινησία της περιοχής.
Τα συνηθέστερα αίτια των αλλοιώσεων του ισχίου, που προκαλούν τον πόνο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής και η μετατραυματική αρθρίτιδα.
- Οστεοαρθρίτιδα, είναι ο τύπος αρθρίτιδας, ο οποίος σχετίζεται με την ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Χαρακτηρίζεται από εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία η αρθρική μεμβράνη φλεγμαίνει και βλάπτει το χόνδρο, με κύρια συμπτώματα, επίσης πόνο και ακαμψία, όπως στην οστεοαρθρίτιδα.
- Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να έπεται ενός τραυματισμού ή κατάγματος στο ισχίο. Ο χόνδρος μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ή κατά τον τραυματισμό και να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου σε πόνο και ακαμψία, όπως στις δύο άλλες μορφές αρθρίτιδας.
Περιγραφή χειρουργικής επέμβασης
Σε μία αρθροπλαστική ισχίου, τα κατεστραμμένα σημεία των οστών και του χόνδρου, απομακρύνονται και αντικαθίστανται από άλλα υλικά. Παραδοσιακά για τη σφαίρα του μηριαίου οστού χρησιμοποιούνται κράματα μετάλλου, ενώ για την κοτυλιαία πρόθεση πολυαιθυλένιο (πλαστικό) πολύ μεγάλης ανθεκτικότητας στη φθορά. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως το κεραμικό υλικό, τόσο στην κοτύλη, όσο και στη μηριαία κεφαλή, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε εκατομμύρια κύκλους κίνησης.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ελάχιστα επεμβατική και μειώνει κατά πολύ την ταλαιπωρία του ασθενούς, συγκριτικά με την κλασσική με ευρεία τομή ανοιχτή μέθοδο αντικατάστασης του ισχίου. Η έλλειψη μεγάλης τομής, διασφαλίζει την ακεραιότητα των γύρω ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα εξής:
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
- Μειωμένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου
- Σύντομη επιστροφή στο σπίτι μετά το χειρουργείο
- Καλύτερη βάδιση σε μικρότερο χρονικό διάστημα, λόγω αποφυγής τραυματισμού των πέριξ μυών
- Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
Υποψήφιοι για αρθροπλαστική ισχίου
Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τη διενέργεια μίας αρθροπλαστικής ισχίου. Οι ενδείξεις για τη χειρουργική επέμβαση βασίζονται στον πόνο και στη δυσκολία στην κίνηση και όχι στην ηλικία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει χειρουργική αντικατάσταση του ισχίου:
- Πόνος στην περιοχή, ο οποίος δε μειώνεται ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα
- Δυσκαμψία στο ισχίο που μειώνει το εύρος κίνησης
- Ανεπαρκής ανακούφιση του πόνου ακόμη και μετά τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τη διενέργεια συνεδριών φυσικοθεραπείας.
Μόνο κάποιος εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, έπειτα από λεπτομερή εξέταση είναι σε θέση να κρίνει εάν κάποιος ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για μία ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Ο Ιατρός θα συγκεντρώσει πληροφορίες από το ιστορικό, ενώ στη συνέχεια θα εξετάσει τη κινητικότητα, τη δύναμη και τη σταθερότητα του ισχίου με κλινική εξέταση. Περαιτέρω έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει την απλή ακτινογραφία για τον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης, ή τη μαγνητική τομογραφία για να καθοριστεί η κατάσταση των χόνδρινων δομών και την κατάσταση των μαλακών ιστών του ισχίου.