Ως θυλακίτιδα αγκώνα, ή θυλακίτιδα του ωλεκράνου, περιγράφεται η φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου της οπίσθιας πλευράς της άρθρωσης του αγκώνα. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά και μέσης ηλικίας άτομα και εκδηλώνεται με χαρακτηριστικό οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή.
Ανατομία του αγκώνα
Το ωλέκρανο αποτελεί μια αιχμηρή οστική απόφυση στο επίπεδο του αγκώνα. Μεταξύ του ωλεκράνου και του δέρματος υπάρχει ένας σχηματισμός, που ονομάζεται θύλακος του ωλεκράνου και περιέχει ένα λεπτό στρώμα υγρού. Η λειτουργία του θυλάκου αυτού ;είναι η διευκόλυνση της ολίσθησης του δέρματος ομαλά πάνω στο οστό.
Κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής στη περιοχή, ο θύλακος γεμίζει με περίσσεια υγρού, γεγονός που δημιουργεί τη λεγόμενη θυλακίτιδα.
Αίτια
Οι αιτιολογικοί παράγοντες που προκαλούν τη θυλακίτιδα μπορεί να είναι οι εξής:
- Τραυματισμός στην περιοχή του αγκώνα
- Παρατεταμένη πίεση στην περιοχή, λόγω στήριξης του βάρους του σώματος στον αγκώνα. Συμβαίνει συχνά σε μαθητές ή σε ανθρώπους που εκτελούν δουλειά γραφείου
- Μόλυνση. Ένας τραυματισμός στην περιοχή του αγκώνα που ενδέχεται να προκαλέσει διακοπή της συνέχειας του δέρματος δημιουργεί μία εστία μόλυνσης. Περιστασιακά ο θύλακος του ωλεκράνου μπορεί να μολυνθεί, χωρίς κάποια προφανή βλάβη στο δέρμα.
- Ορισμένες καταστάσεις υγείας που θεωρούνται υπεύθυνες για τη θυλακίτιδα του αγκώνα μπορεί να είναι η ρευματοειδής ή η ουρική αρθρίτιδα.
Συμπτώματα
- Το πρώτο σύμπτωμα της θυλακίτιδας -όπως προαναφέρθηκε- είναι το οίδημα. Το δέρμα του αγκώνα είναι αρκετά ελαστικό, συνεπώς το οίδημα εμφανίζεται από το αρχικό στάδιο της πάθησης.
- Πόνος. Καθώς η διόγκωση συνεχίζεται, προκαλείται πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται είτε με την επαφή του αγκώνα με κάποια σκληρή επιφάνεια είτε κατά την κάμψη του
- Ερυθρότητα και αύξηση θερμοκρασίας στην περιοχή. Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του βραχίονα, ή να εξαπλωθεί στο σώμα με την κυκλοφορία του αίματος.
Αντιμετώπιση
- Εάν η θυλακίτιδα διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, τότε πιθανότατα ο ορθοπαιδικός θα συστήσει πα
ρακέντηση της περιοχής για αναρρόφηση του περιεχομένου της, μερικές φορές σε συνδυασμό με έγχυση κορτικοστεροειδών. - Εάν διαπιστωθεί πως η ασθένεια οφείλεται σε κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό, τότε θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης
- Ακινησία του αγκώνα και ξεκούραση
- Στο πλάνο της θεραπείας ενδέχεται να περιέχεται και ένας κύκλος φυσικοθεραπείας, με άμεσο στόχο τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της κινητικότητας της άρθρωσης
- Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης θυλακίτιδας ο γιατρός πιθανώς θα προτείνει τη χειρουργική αφαίρεσή της για οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια ασυνήθιστη διόγκωση στην περιοχή του αγκώνα, ή αν το παραπάνω κείμενο σας δημιούργησε απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Νικόλαο Τζινιέρη.