ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ώμου;

Οστεοαρθρίτιδα Ώμου

Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου είναι η εκφύλιση («φθορά») των αρθρικών επιφανειών της εν λόγω άρθρωσης, δηλαδή της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ασθενή στην καθημερινότητά του, αφού συνοδεύεται από επίμονα και επίπονα συμπτώματα.

Αποτελεί μία εκφυλιστική πάθηση, κατά την οποία σταδιακά καταστρέφεται η εξωτερική επικάλυψη των οστών που απαρτίζουν τον χόνδρο. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, εξαιτίας της φθοράς που προκαλείται από την πάροδο του χρόνου. Συχνότερα, προσβάλλεται η ακρωμιοκλειδική άρθρωση σε σχέση με τη γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ώμου

Συνήθη συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου περιλαμβάνουν τον έντονο πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, ευαισθησία κάτω από το ακρώμιο, αλλά και περιορισμό στην κινησιολογία του άνω άκρου. Συχνά, ο πόνος και η δυσκαμψία γίνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, υφίσταται αίσθημα και ήχος τριβής των αρθρώσεων της περιοχής

Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης, διαπιστώνει κανείς ακόμη και παραμόρφωση της άρθρωσης, καθώς και διόγκωσή της.

Τα συμπτώματα έχουν ήπιο χαρακτήρα σε πρώιμα στάδια της πάθησης, ενώ προοδευτικά επιδεινώνονται.

Αίτια οστεοαρθρίτιδας ώμου

Τα αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας ώμου διαφέρουν και διαχωρίζονται σε πρωτοπαθή (εκφύλιση του χόνδρου) ή δευτεροπαθή (σε έδαφος τραυματισμού ή φλεγμονωδών και μεταβολικών νοσημάτων).

Συχνότερα αίτια της πάθησης είναι:

 • κάταγμα της ωμογλήνης
 • κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου
 • ιδιοπαθής εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών
 • ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου
 • φλεγμονώδης ή ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • λοιμώξεις

Διάγνωση οστεοαρθρίτιδας ώμου

Για την ακριβή διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ώμου, απαιτείται αρχικά κλινικός έλεγχος από ορθοπαιδικό χειρουργό, με συγκριτική εξέταση των ώμων αμφοτερόπλευρα καθώς και του αυχένα. Η περιοχή ψηλαφείται λεπτομερώς, ελέγχοντας τα επίπεδα του πόνου και το εύρος της κίνησης.

Σημαντική είναι και η πλήρης καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, για την αναγνώριση του συνόλου των αιτιών που προκαλούν την πάθηση. Απαραίτητες είναι και οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες, το υπερηχογράφημα, η αξονική ή/και η μαγνητική τομογραφία.

Συντηρητική Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας ώμου

Ως επί το πλείστον, ακολουθείται συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ώμου σε πρώτα στάδια. Συστήνεται φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την εξομάλυνση των συμπτωμάτων.

Ο ιατρός μπορεί να προτείνει ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο να μπορεί ο ασθενής να εφαρμόσει στο σπίτι για πιο άμεσα αποτελέσματα. Η ξεκούραση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν την περιοχή, συμβάλουν στη μείωση του έντονου πόνου. Τέλος, βάσει της περίπτωσης και των αναγκών του ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει και ενδοαρθρικές εγχύσεις στεροειδών,PRP ή βλαστοκυττάρων.

Χειρουργική αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας ώμου

Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης και όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία, συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η ολική αρθροπλαστική ώμου, μία επέμβαση που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής.

Οι τεχνικές της αρθροπλαστικής περιλαμβάνουν την συμβατική ολική αρθροπλαστική, και την ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κρίνει ποια τεχνική είναι η κατάλληλη βάσει της περίπτωσης του ασθενούς.

Προτερήματα χειρουργικής αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας ώμου

Τα προτερήματα της χειρουργικής θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας ώμου περιλαμβάνουν:

 • ταχεία κινητοποίηση της άρθρωσης με βελτίωση του εύρους κίνησης
 • ανώδυνη κίνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα από την επέμβαση
 • μικρή απώλεια αίματος
 • ήπιος μετεγχειρητικός πόνος
 • μόνο μία ημέρα νοσηλείας
 • σύντομη μετεγχειρητική επάνοδος

Ο ασθενής μετά την εκτέλεση ειδικού προγράμματος αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και περαιτέρω ενδυνάμωση, αποκτά και πάλι πλήρη λειτουργικότητα του ώμου του. Η επέμβαση χαρίζει άμεσα και οριστικά αποτελέσματα.

Αν κι εσείς πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα ώμου και υποφέρετε από τα επίμονα και επίπονα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Νικόλαο Τζινιέρη, για μία εξατομικευμένη διάγνωση. Ο ιατρός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για τη θεραπεία που ταιριάζει στις ανάγκες σας, με σκοπό την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητά και τη λειτουργικότητα του ώμου σας.