ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα;

Η έξω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως «αγώνας του τενίστα», είναι μία πάθηση που προκαλεί έντονο πόνο στην έξω πλευρά του αγκώνα.

Πότε εμφανίζεται η έξω επικονδυλίτιδα;

Η έξω επικονδυλίτιδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχή καταπόνηση και επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς των μυών της περιοχής, που εν συνεχεία οδηγεί σε εκφύλιση

Η κίνηση που προδιαθέτει στην εφάνιση της  έξω επικονδυλίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη έκταση του καρπού προς τα πάνω με παράλληλη εσωτερική κλίση του αντιβραχίου.

Ποια τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας;

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας είναι η χρόνια χειρωνακτική εργασία και η έντονη αθλητική δραστηριότητα. Παρατηρείται ιδιαίτερα συχνά σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, μάγειρες, ελαιοχρωματιστές,κομμώτριες και αθλητές. Αν και αποτελεί μία πάθηση που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει παρατηρηθεί συχνότερη εμφάνιση σε γυναίκες μεταξύ 35 και 50 ετών.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας είναι ήπια σε πρώιμα στάδια, ενώ βαθμιαία αυξάνονται ραγδαία φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις σε αφόρητο επίπεδο.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

  • πόνος στην περιοχή του αγκώνα που γίνεται ολοένα και πιο έντονος
  • δυσκολία και αδυναμία στο επίπεδο του καρπού σε δραστηριότητες ,όπως το γράψιμο ή η μετακίνηση ενός αντικειμένου
  • ευαισθησία κατά την έκταση του καρπού και των δαχτύλων με αντίσταση

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας πραγματοποιείται, αρχικά, με τη ψηλάφηση και εξέταση του έξω επικονδύλου από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας ή μυοσκελετικού υπερήχου.Σημαντική είναι επιπλέον η εξέταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της άρθρωσης του ώμου, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος είναι αντανακλαστικός στα πλαίσια άλλης παθολογικής αιτίας.

Ποια είναι η θεραπεία για την έξω επικονδυλίτιδα;

Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας διαφέρει βάσει του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, καθώς και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Όταν η πάθηση εντοπίζεται έγκαιρα και τα συμπτώματα δεν περιορίζουν την καθημερινότητα του ασθενούς, συνιστάται συντηρητική θεραπεία με  αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ακινητοποίηση με ειδικό νάρθηκα(περιαγκώνιο).. Στην αντιμετώπιση της πάθησης συνεισφέρει και ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ειδικές ασκήσεις διατάσεων, που ανακουφίζει τα επίπονα συμπτώματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας

Σε περιστατικά που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και η συντηρητική θεραπεία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για διάστημα τουλάχιστον  6 μηνών, συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας.Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διενεργείται εκτομή του φλεγμονώδους τενόντιου και μυικού ιστού σε συνδυασμό με αποσυμπίεση του οπισθίου μεσόστεου νεύρου ή με άλλες τεχνικές ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς.

Μετεγχειρητική πορεία της έξω επικονδυλίτιδας

Η μετεγχειρητική πορεία της έξω επικονδυλίτιδας κρίνεται σημαντική για την επίτευξη των κατάλληλων αποτελεσμάτων. Ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για 2-3 μήνες ,ενώ τις πρώτες τρεις τουλάχιστον εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ο περιορισμός των κινήσεων και των δραστηριοτήτων του χεριού είναι απαραίτητος.

Αν κι εσείς υποφέρετε από τα επίμονα και επίπονα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας, συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Νικόλαο Τζινιέρη. Η πολυετής εμπειρία και μετεκπαίδευσή του σε παθήσεις, όπως η έξω επικονδυλίτιδα, μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά για μία αναλυτική διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία βάσει των αναγκών σας.